Tokee-gekko

Tokee-gekon hoito-ohje
Naaras tokee-gekko
Tokee-gekko (Gekko gecko) on kaunis, mutta aggressiivinen lisko, joka ei pahemmin käsittelystä välitä. Jos gekon ottaa kiinni paljain käsin, saattaa tuloksena olla kädessä terävillä ja voimakkailla leuoilla kiinni roikkuva gekko, joka ei välttämättä päästä ihan heti irti. Joskus tokee saattaa pitää puruotteessaan monia tunteja, joten suosittelemme tokeeta käsitellessä käyttämään vähintään nahkahanskoja. Normaali hoitotoimenpiteiden aikana (terraarion sumuttelu ja gekon ruokinta) tokee harvemmin hyökkää ihmisen päälle, tosin on yksilöitä, jotka saattavat hyökätä kun terran oven avaa, niiden kanssa täytyy olla tarkkana.

Tokee on yöeläin ja sen touhuamista on hauska seurata, varsinkin ruokailua, kun se nappaa ruuan niin ärhäkästi :) Tokeella on jaloissa tarttumalevyt, joille se kykenee kiipeämään jopa lasia pitkin ylös. Tokee-gekko on saanut nimensä koiraiden "TO-KEE" huudosta, joka liitttyy lisääntymiseen. Linkki videoon: tokeen huuto ja ääninäytteeseen tokeen huuto 2.

Tokee-gekkoja elää luonnossa Aasiassa Intiasta Vietnamiin ja Indonesian saaristoon asti. Se on yksi suurimmista gekkolajeista maailmassa. Koiraat kasvavat 25-40cm pituiseksi ja painavat 142-326g. Naaraat ovat hieman pienempiä, ne kasvavat 20-28cm pituiseksi ja painavat 140-300g.  Tokee elää hyvällä hoidolla jopa 30 vuotta, normaalisti 10-20 vuotta.

Terraario
Tokeen terraario 50x50x90cm.
Koristeena oksia ja kasveja,
pohjalla turvetta ja kuorikatetta
Tokeelle kiipeilevänä lajina on tärkeämpää terran korkeus kuin pohjapinta-ala. Sopivan kokoinen terraario tokeelle 50x50x60cm, useammalle liskolle pitää olla paljon enemmän tilaa ja aina yksikin tokee viihtyy isommassa terrassa. Terraarioksi sopii parhaiten lasiset liukuoviterraariot tai itse vesivanerista tehdyt terraariot, joissa on hyvä ilmanvaihto homehtumisen ehkäisemiseksi. Poikaselle riittää pienempikin asumus, esim. rei'itetty 20-30l smartstore laatikko, jolloin se löytää helpommin ruokaa. Laatikko kannattaa laittaa pystyyn niin, että kannesta tulee "etuovi", jolloin hoitotoimenpiteet on helppo tehdä ja gekko saa enemmän kiipeilypinta-alaa.

Olosuhteet
Tokee tarvitsee terraarioon lämmittelypaikan, jossa lämpötila on 35°C ja muualla terraariossa riittää normaali huoneenlämpö (20-24°C) Tokee ei välttämättä tarvitse UV-valaistusta, mutta jos terraariossa on eläviä kasveja, kannattaa sinne sellainen laittaa, ei siitä ainakaan haittaa ole liskolle.

Terraarion sopiva kosteusprosentti on 70-90%, joka saadaan aikaan sumuttelemalla terraariota pari kertaa päivässä suihkepullolla. Gekko juo mielellään pisaroista, joten illalla sumutus on erityisen tärkeää.

Pohjamateriaali
Pohjamateriaaliksi terraarioon sopii parhaiten lannoittamaton turve, joka kastellaan kosteaksi, mikä auttaa ylläpitämään terraarion kosteutta. Pohjalla voidaan myös käyttää kuorikatetta, kookoskuitua yms. Poikasen terraarioon paras pohjamateriaali on talouspaperi, joka on helppo vaihtaa ja poikanen ei pääse vahingossa syömään pohjamateriaalia esim. saalistaessaan pohjalle joutunutta sirkkaa.

Sisustus
Tokeen terraan laitetaan piilo- ja kiipeilypaikkoja, kuten kantoja, oksia, muovikasveja, myrkyttömiä oikeita kasveja yms. Vain mielikuvitus on rajana, kun sisustaa gekon terraariota mieleisekseen. Oikeiden kasvien tulee olla tukevia ja kovalehtisiä, jotta ne ketävät kiipeilyä ja ison liskon painoa.

Terraarioon laitetaan myös kalkkikuppi, josta gekko voi halutessaan syödä kalkkia. Vesikuppi ei ole välttämätön, mutta jos sellaisen haluaa laittaa, tulee sen olla laakea ja matala, jotta lisko ei huku sinne.

Tokee mässyttää sirkkaa

Ruokinta
Tokee on lihansyöjä, eli se syö lähes kaikkea mitä sen suusta mahtuu sisään. Luonnossa ne syövät suurimmaksi osaksi ötököitä, mutta myös pieniä liskoja ja jopa käärmeitä. Tokeen pääasiallista ravintoa terraarioloissa ovat kuitenkin isot sirkat ja lokustit, jättijauhomadot, torakat ja silloin tällöin sille voi myös antaa hiiren tai rotan pinkkejä, maksaa, munuaista ja sydäntä.

Aikuinen tokee ruokitaan 2-3krt/vko, poikanen 5-6krt/vko. Ruokaa annetaan gekon lihavuuskunnon mukaan. Jos gekko on kauhean lihava, ei ruokaa tule antaa kuin muutama ruokaeläin kerrallaan. Jos taas gekko on laiha luikero, niin silloin täytyy antaa enemmän ja rasvapitoisempaa ruokaa (hiiren pinkit, vahakointoukka). Kerran viikossa ruokaan lisätään kalsium-vitamiinivalmistetta (esim. Nutrobal) ja muuten ruokaan lisätään aina vähän kalkkia.




Hoito
Tokeet eivät yleensä pidä käsittelystä
Tokeen päivittäisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluu terraarion sumutus, ruokinta, terran siivous ja liskon terveydentilan tarkkailu. Kerran viikossa kannattaa liskolle tehdä perusteellinen terveystarkastus ja kirjoittaa tulokset johonkin vihkoon ylös, jotta niitä voi sitten vertailla keskenään ja huomaa paremmin, jos liskolla ei ole kaikki hyvin. Tokeen kanssa terveystarkastus on hankala tehdä tasan viikon välein, koska käsittely stressaa gekkoa erittäin paljon. Helpointa on tehdä perusteellinen terveystarkastus, jos gekko on lasissa, jolloin sen pystyy tarkastamaan sekä mahapuolelta lasin läpi, että päälipuolelta terran sisällä. Päivittäin silmäillään liskon käytöstä, eli onko se virkeä vai apaattinen, syökö se, juoko se, ulostaako ja vitrsaako normaalisti. Terve lisko liikuskelee terraariossa, syö ja juo sekä ulostaa ja virtsaa normaalisti. Silmät ovat kirkkaat eivätkä rähmi ja hengitys ei vingu eikä nenästä valu eritteitä.

Käsittely
Tokeet eivät erityisesti arvosta käsittelyä ja yleensä puolustautuvat puremalla. Jos tokeeta on käsitelty säännöllisesti poikasesta lähtien, se saattaa aikuisena olla hieman säyseämpi käsiteltävä. Tokeen käsittelyä tulee välttää viimeiseen asti, koska se stressaa liskoa todella paljon. Jos tokeeta on pakko käsitellä, kannattaa käsien suojaksi hommata palomiesten hanskat/viiltosuojahanskat tai vähintään nahkahanskat. Tokeeseen tartutaan nopeasti takaapäin niskan takaa, jolloin liskon on vaikeampi päästä puremaan. Tokee on voimakas lisko, joten otteen on oltava pitävä, mutta ei liian tiukka, ettei liskoon satu. Mutta helpointen tokeen saa ulos terrasta, esim. siivouksen ajaksi, pyydystämällä sen karkkilaatikkoon, jolloin sille on helppo tehdä terveystarkastus samalla.


Tokee luomassa nahkaa
Nahanluonti
Tokeet luovat nahkansa n. 4-8 viikon välein. Tokee luo nahkansa repaleisena ja se syö sen, joten heti nahanluonnin jälkeen sille ei välttämättä maistu ruoka. Jotta gekko saisi kaikki nahat irrotettua, sen terraarion ilmanskosteus on pidettävä korkealla. Liian kuivissa oloissa nahkaa voi jäädä varpaiden ympärille, kuonoon ja silmien ympärille. Varsinkin varpaisiin jäänyt nahka voi vaarantaa liskon terveyden, sillä se estää verenkierron varpaassa ja varvas voi mennä kuolioon tai tulehtua pahasti. Jos nahka ei meinaa irrota, tokeeta voi sumutella ja jos tilanne näyttää todella pahalta, voi tokeen pyydystää karkkilaatikkoon, jossa on kosteaa talouspaperia tai märkä pyyhe. Tarvittaessa voi loput nahat varovasti irroittaa sormilla hieroen tai pihdeillä.


Sairaudet
Lihavuus
Terve gekko on hiukan pullea ja sen kylkiluut eivät näy. Liikalihavuus kuitenkin on haitaksi myös gekoille. Liikalihavuutta voi välttää antamalla gekon saalistaa itse ruokansa edes silloin tällöin ja välttää lihottavien hyönteisten, kuten vahakoin toukkien, tarjoamista kuin herkkuna silloin tällöin. Jos gekko on päässyt pulskistumaan liiaksi, voi ruokintakertojen ja kerralla annettavan ruuan määrää vähentää. Muista kuitenkin huolehtia siitä, että gekko saa edelleen tarpeeksi vitamiineja ja kalkkia.

Puutostilat
Jos gekko ei saa riittävästi kalkkia tai vitamiinia, siitä seuraa usein muita vakavempia sairauksia ja ongelmia. Näitä ovat esimerkiksi MBD, heikkenevä yleiskunto ja nahanluontiongelmat. Pidä siis aina huoli, että gekolla on saatavilla kalkkia ja muista pölyttää ruokaeläimet säännöllisesti vitamiinissa.

MBD (Metabolic Bone Disease)
MBD on D-vitamiinin ja kalkin puutoksesta johtuva luukato. Erityisesti kasvava poikanen tarvitsee paljon kalsiumia ja D-vitamiinia, joten varmista käyttäväsi vitamiinia jossa on D-vitamiinia ja mielellään runsaasti kalsiumia (esim. Nutrobal). Kalsiumia voi myös lisätä vitamiinin kanssa ruokaan. Sekä aikuisilla että poikasilla täytyy olla myös kalkkikuppi terraariossa. MBD ilmenee poikasilla ja nuorilla gekoilla raajojen väärään asentoon kasvamisella ja pahimmassa tapauksessa selkä on köyryssä eikä lisko pysty nostamaan päätään. Aikuisilla MBD alkaa ilmetä aluksi usein raajojen ja puruvoiman heikkoutena, esimerkiksi ruokaeläimet alkavat tipahdella suusta. Alkuvaiheessa MBD:n saa hoidettua usein kotikonstein lisäämällä kalsiumia ruokaan ja jos vitamiinia ei käytetä joka kerralla, nyt käytetään. Lievästä MBD:stä kärsivälle gekolle voi pakkosyöttää pilttiä, johon on sekoitettu kalkkia ja vitamiinia. Pakkosyöttö tapahtuu niin, että pilttiseosta laitetaan gekon kuonon päälle ja gekko nuolaisee sen siitä. Tätä jatketaan 2-3krt/pvä ja niin kauan että gekko alkaa itse syömään paremmin ja oireet helpottavat. Myös Nutriplus geeliä voi antaa. Jos MBD on päässyt pitkälle, eläinlääkärihoito on tarpeen.

Sisäloiset
Joskus varsinkin ulkomailta tuoduilla gekoilla on sisäloisia. Yleiskunnoltaan terveet gekot voivat kestää pienen määrän loisia ilman oireita, mutta esimerkiksi loisten runsas lisääntyminen ja gekon stressi tuovat oireet esiin. Oireita voivat olla ruokahaluttomuus ja nopea laihtuminen, laihtuminen syömisestä huolimatta, nahanluontiongelmat ja joskus jopa selvä apaattisuus tai ripuli. Jos epäilee gekollaan loisia, voi lähettää ulostenäytteen sellaiselle eläinlääkärille, jotka näitä tutkivat. Kun loistartunta varmistuu, loisista pääsee suhteellisen helposti eroon matokuurilla. Yleensä tähän käytetään Axilur -nimistä valmistetta, jota saa apteekista. Ohjeet ja annostuksen saa esimerkiksi matelijalääkäri Johanna Rauliolta.

Suolitukos
Suolitukos johtuu harjasgekoilla usein huonosti sulavasta ruuasta tai että gekko on vahingossa tai tahallaan syönyt pohjamateriaalia. Suolitukos johtaa hoitamattomana kuolemaan, joten kannattaa ehkäistä sen mahdollisuus pitämällä pohjalla suuhun menemätöntä materiaalia ja varmistaa lämmityksen olevan riittävä (lämmittelypaikalla n. 35-40°C). Joskus runsas rasvainen ruoka (vahakointoukat varsinkin) on omiaan aiheuttamaan suolitukosta.
Suolitukos ilmenee usein ruokahaluttomuutena ja ummetuksena. Vatsa saattaa olla turvoksissa ja tuntua kovalta tai pinkeältä. Jos gekon ruokahalu säilyy aluksi, tukos yleensä vain kasvaa ja turvotus lisääntyy. Lisäksi gekon vatsassa voi olla selkeä tumma läntti, jos gekko on syönyt esimerkiksi palan puuhaketta.
Suolitukosta voi yrittää hoitaa antamalla muutamana päivänä 1-2 tippaa parafiiniöljyä gekolle. Parafiiniöljyä saa apteekista. Tippa sipaistaan liskon suupieleen, josta gekko sen sitten nuolee. Seuraa ettei eläin pyyhi sitä mihinkään, vaan tosiaan nuolee sen. Jos hoito ei tuota tulosta n. viikossa, ota yhteyttä matelijoita hoitavaan eläinlääkäriin.

Syömättömyys
Syömättömyys on varsin yleinen ongelma, mutta osoittautuu usein harmittomaksi paastoksi. Syömättömyys voi johtua kuitenkin myös esimerkiksi loisista, suun/nielun tulehduksesta tai suolitukoksesta. Syömättömyyden lisäksi sairaustapauksissa on kuitenkin yleensä havaittavissa jossain vaiheessa muitakin oireita, kuten laihtuminen, nahanluontiongelmat ja apaattisuus. Jos gekkosi paastoaa yllättäen ja havaitset muita oireita tai syömättömyys jatkuu yli kuukauden, etkä luule sen johtuvan lisääntymispaastosta, kysy neuvoa kokeneilta harrastajilta tai oireiden ollessa hälyttäviä, suoraan eläinlääkäriltä. Syömättömyyden ensiapuna voi käyttää Nutriplus geeliä, jota sipaistaan gekon kuononpäähän, josta se nuolaisee sen suuhunsa.

Muut sairaudet
Muita, joskin hiukan harvinaisempia sairauksia gekoilla ovat esimerkiksi silmien, suun/nielunja hengitysteiden tulehdukset. Jos silmät rähmivät, hengitys vinkuu kuuluvasti tai suu on arka ja punoittaa, eikä ruoka maistu, syynä voi olla tulehdus. Jos epäilet jotakin näistä, ota yhteyttä kokeneeseen harrastajaan tai jos oireet ovat selvät ja hälyttävät, ota yhteys suoraan eläinlääkäriin.

Haavat ja palovammat
Joskus gekko voi saada lämpölaitteista palovammoja tai terraarion sisustuksesta haavoja. Joskus gekot tappelevat, jolloin haavoja ja ruhjeita voi syntyä. Erota tappelevat gekot toisistaan, jos syynä on nahistelu (pureminen on osa parittelukäyttäytymistä ja aivan normaalia). Palovammoja ja haavoja hoidetaan puhdistamalla ne esimerkiksi septidinellä/betadinella tai vastaavalla miedolla desinfiointiaineella ja sen jälkeen vammaan voi laittaa vaikkapa vetramil-voidetta. Kannattaa siirtää gekko parantumisen ajaksi puhtaaseen terraarioon, jossa ei ole mitään mikä voisi mennä haavaan kuten turvetta wetboxissa. Pienet palovammat paranevat kuitenkin usein itsestään, isommat voivat vaatia hoitoa. Haavat kannattaa aina hoitaa. Jos haavat ja palovammat ovat isoja ja osoittavat merkkejä tulehtumisesta, ota heti yhteys eläinlääkäriin.

Hännän irtoaminen
Tokee saattaa pudottaa häntänsä, jos se säikähtää rajusti jotain, toinen gekko puree sitä tai jos hännän ympärille on jäänyt nahkaa kiristämään. Häntä kasvaa kyllä takaisin, mutta se ei ole yhtä kaunis kuin alkuperäinen häntä. Jos gekko pudottaa hännän, kannattaa tarkkailla, ettei hännäntyvi pääse tulehtumaan, sen voi puhdistaa betadinella. Häntä kasvaa takaisin n. puolessa vuodessa. Jos häntä putoaa kuolion kautta, niin silloin häntä ei enää kasva takaisin vaan gekosta tulee töpö.


Lähteet ja hyödylliset linkit
- Omat kokemukset
Matelijat.info
Herppi.net matelijafoorumi
Marikan herppisivut (tokeen hoito-ohje)
Tietoa tokee-gekosta (englanniksi)
Geckos Unlimited (tokeen hoito-ohje englanniksi)